måndag 13 september 2010

Jämtlandsresan del 2

Vår första hela dag i Jämtland hade Alf och Agneta tänkt ut något alldeles speciellt för oss. Vi åkte alla fyra iväg till en by med namnet Yxskaftkälen ca fem mil från Föllinge. Vi parkerade, klev ur bilen och konstaterade att vi hade kommit till en anläggning kallad Lusthuset.

Vi betalade avgift och klev in. Till att börja med gick vi på fina stengångar bland lummig grönska.


Här fanns också vattenanläggningar med guldfiskar,


vackra stenarbeten,


och en sort vackra, färggranna Koi-karpar.


Nu kom vi fram till huvudattraktionen - tåg! Det fanns en trädgårdsjärnväg.

Vi stoppade genast i pengar och tågen började köra. Sedan var det bara att fotografera och fotografera. Men detta var bara början. Vi gick vidare efter de mysiga gångarna och kom fram till en mycket större trädgårdsjärnväg.

Utsikten från platsen är vacker och vidsträckt.

Hans fotograferar medan Alf tittar på.

Och här kommer Zillertalbahn-tåget! På vår bröllopsresa i juni 1971 åkte vi från Jenbach till Mayrhofen i Tyrolen efter ett sådant lok. Någon pilsnervagn fanns dock inte i det tåget.


Det visade sig att vår SMoK-kompis (Svenska MotorvagnsKlubben) Krister också hade kommit till Yxskaftkälen just idag. Alf och Agneta blev rätt förundrade över att vi träffade på folk vi kände här ute i obygden. Här berättar anläggningens ägare i blårandig tröja för oss om sitt projekt.

Snart försvinner godståget in i tunneln.

Många resande väntar på stationen i Ulriksfors.


Blev man sugen kunde man köpa fika och glass och t ex sätta sig i lusthuset med en bedårande utsikten åt vilket håll man än tittade.

Nu har vi kommit "hem" till Föllinge igen och Agneta har lagat mumsig mat åt oss. Vilken härlig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar