fredag 2 april 2010

Sopor!

Sophanteringen i Buenos Aires har både likheter och skillnader mot den i svenska städer. Sopbilarna ser ut som de svenska, oavsett om de är tillverkade av Scanias argentinska fabrik eller av andra tillverkare (det senare är vanligare):


Man ser ofta sopbilar på stan, för soporna hämtas sex dagar i veckan från bostadshusen. Många hus har ingen egen fastighetsskötare, och då går de boende ut en viss tid på dagen och lägger sina soppåsar på trottoaren. Det verkar som att det ska vara på kvällen, men det fuskas det med.

I det fina huset där vår lägenhet ligger finns det en heltidsanställd fastighetsskötare för de 21 lägenheterna. Vi boende ska mellan kl 18 och 20, utom lördagar, lägga våra sopor i en tunna på vårt våningsplan. När tiden är ute lägger fastighetsskötaren varje vånings sopor i en svart plastsäck. Sedan går han ner med de svarta säckarna och ställer dem på trottoaren. Den som klickar på bilden kan se plastsäckarna i gathörnet framför vårt hus, vid den gula gångsignalskylten:

(För att komma tillbaka till inlägget använder man webbläsarens bakåtpil.)

Soporna hämtas sedan upp av sopbilarnas personal. Två står baktill när föraren kör, och föraren behöver inte göra något annat än att trixa fram sopbilen i den täta och med svenska mått odisciplinerade trafiken, men det kan i och för sig inte vara det lättaste.

Det finns också långa lastbilar med släp, som dundrar fram på gatorna. Antingen tar de någonstans över sopbilarnas innehåll och kör dem vidare till tippen, eller så är de till för t ex industriavfall. Vår lägenhet ligger i en gatukorsning där dessa mycket bjässiga ekipage håller högsta fart i ett gupp, särskilt vid sextiden på morgnarna. Har man inte vaknat förut, så gör man det då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar