tisdag 30 mars 2010

Vad äter vi?

En sak är säker och det är att det inte är svårt att bli mätt i Argentina. Det är inte bara Marit som tycker det!

Eftersom vi bor i lägenhet så äter vi ungefär samma frukost här som hemma: te med mjölk, smörgåsar, ägg, yoghurt. Utbudet av bröd i affärerna är mindre än hemma. Vi tror inte att folk bakar mer själva. Om vi tänker på de frukostar vi fått på hotell här så är det inga frukostar. De består av te eller kaffe och sötsaker - inget riktigt bröd. Möjligen får man salta kex eller en medialuna (halvmåne som är en måttligt söt liten giffel som är god). Henrik och Johanna har bekräftat att argentinarna tycker vi svenskar är underliga som sätter i oss så mycket frukost.

Om man tänker efter så kan man förstå att de inte är hungriga på morgonen. De äter middag från tidigast kl 20 och håller på till efter midnatt men kulmen är nog vid kl 22-23. Det är vanligare här tror vi att folk går ut och äter på kvällarna. Man kan se även barnfamiljer. Portionerna är rejält stora. Vi har lärt oss att vi mår bäst av att dela en portion när vi äter ute. Det är också en förutsättning för att klara att äta efterrätt.


Det är helt vedertaget att dela på det man beställer vad det än är. En portion papas fritas (pommes frites) och en sallad är jättestora. Vi har delat fyra stycken på en portion och vi blir rejält mätta. Ibland ingår sallad eller potatis och ibland inte. Köttbitarna är stora och för det mesta mycket mumsiga. Vi har också ätit god fisk men det verkar inte vara lika vanligt förekommande på matsedlarna. (Fotot ovan är taget av Marika.)

Ost är rikligt förekommande i matlagningen. Man kunde nästan tro att det är nationalrätten! Pizzorna har dubbelt så mycket ost här som hemma. Pastarätter och toasts med ost och skinka dryper också av ost. För somliga blir det för mycket och det är inte bara Hans som tycker det. Marit jublar och åtar sig gärna lite extra ost om någon har fått nog.


Här är ett exempel på en portion som vi delade på. Under osten fanns biff, bacon, stekt ägg, tomater och oliver. Rätten är uruguayansk och heter chivito al plato. Mums!


Ölflaskorna är ofta på en liter både i affärerna och på restaurangerna. Om man är ett gäng på fyra så kan man mycket väl beställa en liter öl och en liter mineralvatten och så får man åtta glas. Det är praktiskt.

I stort är maten mycket billigare än i Sverige, men det finns också sådant som är lika dyrt.

I vår stadsdel (Palermo Hollywood) verkar det faktiskt finnas en kvartersbutik i varje kvarter, och kvarteren är ca 100 m x 100 m. Dessa butiker kallas supermercados, och de flesta drivs av kineser. De säljer också grönsaker, men många handlar i stället grönsaker och frukt i grönsaksaffärerna som bara finns i vartannat kvarter.

Tio - femton minuters gångväg härifrån finns dessutom en stormarknad, Jumbo, som är bland det största vi har sett i den vägen. Coop Forum och ICA Maxi i Södertälje ligger i lä, trots att mycket av livsmedelshandeln i Buenos Aires sker i kvartersbutikerna. Henrik säger att det är lite dyrare att handla på Jumbo, och att Jumbo i stället lockar kunder med sitt stora urval och med att allt finns på samma ställe:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar