fredag 26 mars 2010

Vardagsliv i Buenos Aires

Nu har vi bott in oss i vår lilla lägenhet. Vi går och handlar i kvartersbutikerna, och ägarna, som ser ut att vara kineser, börjar känna igen oss.

Vi vet hur man gör när man ska åka lokaltåg, subte (tunnelbana) och buss.

Till bussen kan man inte köpa förköpsbiljetter och man måste betala med mynt. Jämna pengar behöver man inte ha för betalningsautomaten som finns i varje buss ger tillbaka växel. Nej det som är svårast är att få tag på mynt. Man säger till chauffören vart man ska och då knappar han in det. Sedan går man till automaten. Där står det hur mycket man ska betala och då är det bara att stoppa i mynt tills apparaten spottar ut en biljett och ev växel. Det kostar 1,10, 1,20 eller 1,25 peso beroende på hur långt man ska åka och enpesomynten är tydligen en bristvara. Något som bidrar är kanske att det finns sedlar i så små valörer som två peso. Växelkursen är ungefär en peso mot två kronor.


Att åka lokaltåg till centrum är ännu billigare. Det kostar 0,75 eller 0,80 peso beroende på vilken järnväg vi väljer. (Ja, det är Marit vi ser på bilden.)


Subten kostar 1,10 peso, och då får man byta inom hela subtesystemet.

Buss, subte och lokaltåg har helt skilda biljettsystem. Det finns inte ens övergång mellan busslinjerna. Buss och subte har inga som helst periodkort.

Marit, som brukar komma ganska bra överens med svenska myggor, har haft lite problem med de argentinska. Kolla bara!

Tursamt nog tycks de hålla på att vänja sig vid varandra.

Annat konstigt - solen går åt fel håll och står i norr mitt på ljusa dagen. Även vattenvirveln när man spolar i toaletten snurrar åt fel håll.


Snart är hösten här - platanträden utanför vår balkong har redan fått enstaka gula blad. Men än så länge brukar dagstemperaturen ligga omkring 25 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar